Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

«ο κύβος ερρίφθη» alea jacta est

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας πραγματοποιούνται στο ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2008 για όλες τις Περιφέρειες εκτός της Περιφέρειας Αττικής που γίνονται Σάββατο και Κυριακή 29 & 30 Μαρτίου 2008.
ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Για τον ρόλο των Αρχιτεκτόνων στον πολιτισμό και την πολιτική.
Για να χτίζουμε εμείς την εικόνα του τόπου μας.
Στις 18 ΜΑΪΟΥ 2005 ιδρύθηκε η Νέα Ένωση Αρχιτεκτόνων. Ήταν τότε επερχόμενες οι εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Η επιθυμία να ξεκινήσει κάτι καινούριο έντονη. Ιδρύθηκε λοιπόν μια νέα παράταξη του φιλελεύθερου χώρου, με στόχο να συσπειρώσει τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές (ΔΑΚ, ΔΚΜ, ΔΚΜη-ΔΑΠ) δυνάμεις, και ταυτόχρονα να δημιουργήσει την άνεση σε νέες συμμετοχές. Σκοπός η ενισχυμένη παρουσία των αρχιτεκτόνων στο δημόσιο βίο, τον πολιτισμό και την πολιτική.
Με τη ΝΕΑ Ένωση Αρχιτεκτόνων εξελέγη η Πρόεδρος Βίκυ Ευταξά των Αρχιτεκτόνων στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και ο Κωστής Μπελιμπασάκης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
"Συγκροτούμε τη ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ Ελλήνων ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ με στόχο να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αποτελεσματική και αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα με όποιο τρόπο και από όποια θέση ασκείται. Οι αρχιτέκτονες μετά από σπουδές που διακρίνονται από αγάπη για την τέχνη και την επιστήμη αντιμετωπίζουν τη βαρβαρότητα μιας καθημερινότητας που με πάθος έχουν ονειρευτεί να σχεδιάσουν για να βελτιώσουν.
Μετά από μακροχρόνια ανεξέλικτη πορεία συλλόγων και επιμελητηρίων αποτελεί κοινή πεποίθηση πως τα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν. Η καταγγελία και η διαμαρτυρία δεν μπορεί να είναι το άλλοθι μιας -βολικής γιά το πολιτικό σύστημα- δυσκινησίας. Δεν είναι σωστό οι Έλληνες να διακρίνονται σ΄ όλο τον κόσμο για τον πλούτο των ιδεών, την ικανότητα στην επιχειρηματικότητα και την επιστημονική επάρκεια ενώ εντός των τειχών να κυριαρχεί μια μίζερη αλληλοεξόντωση.
Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διατυπώσουν δημιουργικές προτάσεις και οι αρχιτέκτονες να τις σχεδιάσουν και να τις πραγματοποιήσουν. Οι σύλλογοι των τεχνικών είναι ευέλικτοι χώροι που πρέπει από «σφραγίδες» να μετατραπούν σε δημιουργικές ενώσεις με ρόλο στην εικόνα του τόπου, στη δημόσια εικόνα του κράτους, στο τουριστικό γίγνεσθαι, στην προστασία και προβολή των μνημείων, στην προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος και τέλος στην σχεδίαση οργάνωση και επιβολή μιας βελτιωμένης καθημερινότητας. Αντιδικούμε με τις αναποτελεσματικές ισορροπίες και προωθούμε τους αποδοτικούς διαύλους μιας νέας «ευρωπαϊκής» πραγματικότητας που έχουμε αποδεχθεί.
Τέλος, οι έλληνες αρχιτέκτονες πρέπει να έχουν μέλλον και εκτός των συνόρων. Σε συνεργασία με τους άλλους έλληνες τεχνικούς πρέπει να αναπτύξουν τον δυναμισμό τους στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα μετέχοντας σε πλήθος ευκαιριών που τα νέα ευρωπαϊκά μεγέθη υπαγορεύουν.
Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε νέο και ευρύ ψηφοδέλτιο, ανοιχτό σε όσους συναδέλφους μοιράζονται τα ίδια οράματα μαζί μας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: www.greek-architects.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: